Het nieuwe Dagloonbesluit kan tot een aanzienlijke lagere WW-uitkering leiden. Vanaf 1 juli 2015 wordt de hoogte van de uitkering anders berekend.

Waar een werknemer voor 1 juli in principe recht had op 70% van zijn laatst verdiende inkomen, tot maximaal 70% van het maximum SV-loon, is dat na deze datum niet meer het geval. Het UWV kijkt wat de verdiensten in het jaar voor de 1e werkloosheidsdag zijn geweest en deelt dit door 261 dagen om tot het dagloon te komen.

Wanneer er bijvoorbeeld maar een half jaar gewerkt is betekent dit dat het dagloon 50% lager is dan voor 1 juli, toen het dagloon werd vastgesteld door de verdiensten te delen door het aantal gewerkte dagen in de periode waarin gewerkt was. Het dagloon is de basis voor de WW-uitkering. Dus een 50% lager dagloon betekent een 50% lagere uitkering.

Kortom, een werknemer die voor zijn 1e werkloosheidsdag niet een volledig jaar gewerkt heeft, zal een lagere uitkering krijgen. Dit zal vooral mensen raken die veel op tijdelijke basis werken, of mensen die net begonnen zijn met werken.

Let op, oude WW-rechten worden nog op de oude manier berekend. De verwachting is dat de minister deze nieuwe berekeningswijze zal repareren, maar vooralsnog is dit niet het geval.